fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Nairobi, 10.11.2017

Kenija: Zemlja se nalazi u teškoj političkoj krizi nakon ponovljenih izbora

Kenija se trenutačno nalazi u teškoj političkoj krizi, najgoroj od 2007. godine kada su nakon predsjedničkih izbora tisuće ljudi izgubile život u nemirima i masakrima. I ovoga je puta do napetosti došlo poslije predsjedničkih izbora. Dosadašnji je predsjednik Uhuru Kenyatta prije dva tjedna ponovno izabran na tu dužnost velikom većinom glasova jer je njegov suparnik Raila Odinga pozvao na bojkot.

Oporbeni su glasači tako na dan izborâ ostali u svojim kućama, te je zbog toga izlaznost iznosila svega 39 posto. Kenyatta je tako dobio više od 98 posto glasova jer je praktički bio jedini kandidat, no Odinga ga ne želi priznati kao legitimnog predsjednika, nazivajući izbore „parodijom“. Podsjetimo da je Vrhovni sud te zemlje poništio rezultate prethodnih predsjedničkih izbora koji su se održali u kolovozu ove godine, navevši nepravilnosti u izbornom procesu kao razlog odluke. Od novih su izbora prošla dva tjedna, a dosad je u nemirima poginulo desetak Kenijaca, naročito u oporbenim uporištima. Raila Odinga je pozvao na nacionalni otpor protiv Kenyatte i zahtijeva nove izbore.

Keniji su pod hitno potrebne državne institucije koje su neovisne i koje rade u skladu s pravilima – rekao je kongoanski isusovac Toussaint Kafarhire Murhula u razgovoru za našu radijsku postaju, a koji predaje na Institutu za mir i međunarodne odnose u kenijskom glavnom gradu Nairobiju. U mnogim afričkim zemljama, pa tako i ovdje u Keniji, ustanove koje organiziraju i provode izbore ne uživaju potrebnu neovisnost, te to predstavlja opasnost za legitimnost demokratskoga procesa. Sada su ponovno održani izbori, a rezultati su objavljeni, no moraju postojati dokazi autonomije i neovisnosti izbornoga povjerenstva kako bi Kenijci i dalje mogli vjerovati svojim institucijama te, prije svega, demokraciji – objasnio je otac Murhula.

Pritužbe kongoanskog isusovca su tako slične onima koje je iznio oporbeni vođa Odinga koji je uzalud zahtijevao reformu izbornog povjerenstva. No za razliku od njega, otac Murhula smatra važnim što novi izbori nisu otkazani, već provedeni, i to iz gospodarskih i ustavnopravnih razloga. Ne smije se sada upasti u zamku – nastavio je – da vlastodršci potpuno izgube svoj legitimitet. No gospodarski razlozi su također važni. Bilo je apsolutno nužno da se ponovno održe izbori – istaknuo je otac Murhula.

Iza političke krize vreba, kao što je to nažalost često slučaj u Africi, etnički sukob. Vladom dominira etnička skupina Kikuyu, a oporbu sačinjavaju prvenstveno pripadnici etničke skupine Luo. No otac Murhula smatra da je ipak jedan drugi čimbenik važniji, naime, moć.

Oporbeni vođa Odinga je već više puta bio predsjednički kandidat – nastavio je kongoanski isusovac – Sada vjerojatno ima dojam da mu je to posljednja prilika. Možda također misli da neće uspjeti doći do najviše dužnosti demokratskim putem. Iz tog je razloga odbio priznati izborne rezultate, te stoga sada govori o masovnom prosvjednom pokretu. Očito planira neku vrstu arapskoga proljeća koje želi izazvati u Keniji. Tako da u trenutačnoj krizi manju ulogu igra narodnost, već je glavni čimbenik moć – istaknuo je otac Murhula.

Kenija je gospodarski dosad stajala dobro: zemlju se smatralo utočištem stabilnosti, a u Nairobiju mnogi međunarodni koncerni i brojne UN-ove organizacije imaju svoje sjedište. Iz tog razloga za razliku od drugih afričkih zemalja, Kenija nije bila toliko zahvaćena iseljavanjem mladih. No to bi se uskoro moglo promijeniti ako eskalira politička kriza.

Nazire se doista velika kriza – upozorio je otac Murhula – Raila Odinga je najavio formiranje Narodne skupštine koja bi trebala upravljati zemljom. To bi moglo dovesti do nacionalne revolucije na ulicama. Osim toga, namjera mu je preoblikovati svoju stranku u pokret otpora, i to bi naravno ugrozilo stabilnost zemlje. Velik broj Kenijaca sumnja u legitimnost predsjednika Kenyatte te bi to moglo dovesti do jako opasne dinamike – rekao je isusovac.

Ipak, otac Murhula se nada da oporbeni vođa neće otići predaleko u svom bijesu. Uostalom, mnogi su Kenijci „iscrpljeni“ previranjima oko posljednjih dvaju izborâ i zabrinuti su za svoja radna mjesta. Kada razgovaram s ljudima na ulici o političarima, onda mi kažu: Trebali bi nas više pustiti na miru! – istaknuo je otac Toussaint Kafarhire Murhula.

Dodajmo na kraju kako su kenijski biskupi pozvali posvađene političare na iskreni dijalog. U priopćenju, koje su objavili netom prije održavanja ponovljenih izbora, biskupi su iskazali svoju zabrinutost zbog sve dubljih podjelâ u zemlji, kao i zbog neprestanih izbornih neredâ koji bi za stanovništvo mogli imati ozbiljne posljedice. (missio.ba/rv)

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji