fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Sarajevo, 05.09.2017

S. Celestina Gavrić, misionarka na Islandu posjetila Misijsku središnjicu u Sarajevu

S. Celestina Gavrić, misionarka na Islandu posjetila je Misijsku središnjicu, grad Sarajevo i prijatelje u njemu 4. i 5. rujna 2017. godine. Rodom je iz župe Pećine kod Novog Travnika a pripada Hrvatskoj provinciji družbe sestara karmelićanki božanskog srca Isusova, koje za dva tjedna slave stotu obljetnicu svoje Družbe. Već je trideset dvije godine u misijama. U Brazilu je bila od 1985. - 2000. godine, a od 2001. do danas u misijama je na Islandu. S još tri sestre iz Brazila misijski djeluje u, trećem po veličini gradu na Islandu, Akureyri. Uz duhovni život Karmela, sestre djeluju i pomažu u dječjim vrtićima, staračkim domovima, sirotištima i pastoralu koji im povjeri mjesni biskup.

Island ima oko 330 tisuća stanovnika od čega je 13 tisuća registriranih vjernika katolika i procjenjuje se da ih ima još toliko neregistriranih. Većina katolika došli su iz drugih zemalja a ima i domaćih islanđana katolika. Premda ih je brojčano tako malo, imaju svoju biskupiju i svoga biskupa uz kojeg pastoralno djeluje 13 svećenika. Sestra spominje da je starost postojećih svećenika i nedostatak novih duhovnih zvanja najveći problem za budućnost katolika na Islandu. Pogotovo nema domaćih svećenika, stoga joj je, pri polasku, biskup molećivo rekao „dovedite mi šest svećenika“. Sestra misli da bi najbolje rješenje bili domaći svećenici jer se pojedini svećenici često mijenjaju i ne uspijevaju svladati islandski jezik. Stalno ponavljani vapaj „žetva je velika a radnika malo“, ovdje se već dugo osjeća i, najvjerojatnije, osjećat će se i u budućnosti. Koliko god su problemi s duhovnim zvanjima ozbiljni, sestru ne napušta optimizam i vjera u Providnost. Uvjeren sam da s. Celestina svoj optimizam temelji na iskustvu vlastitoga života i osobnoj vjeri, koju hrani svakodnevnom molitvom u kojoj je molitva za nova duhovna zvanja na prvom mjestu. Rekla je da će na Islandu ostati do kraja svojega života. Sigurna je da ima još svećenika i redovnica koje će tu ostati do kraja a još sigurnija, da će Bog nagraditi njihove žrtve i pozvati mlađe da nastave misijsku djelatnost i tihu evangelizaciju na hladnom Islandu koji će, po njima i njihovim nasljednicima, ugrijati ljubav Krista raspetoga i uskrsloga.

Misijska djelatnost Crkve u Hrvata bila je uglavnom usmjerena prema Africi i Južnoj Americi. Iskustvo i misijsko poslanje s. Celestine nam poručuju da trebamo moliti i materijalno pomagati i druge krajeve, koji još nisu u Kristovom ovčinjaku, a za koje je krv svoju prolio. Uz naše molitve i materijalnu pomoć, svakako bi trebalo ozbiljno shvatiti biskupov poziv, upućen po sestri Celestini, da im Crkva u Hrvata pokaže svoju blizinu i pošalje kojeg svećenika.

Odlučnost s. Celestine i svih duhovnih zvanja na Islandu, otopit će svu hladnoću toga kraja i stvoriti uvjete da sjeme Božje riječi koje siju donese i potrebne plodove. Obećali smo pozvati prijatelje misija da na tu nakanu mole i pomažu ovu, brojčano malu ali hrabru, katoličku zajednicu na Islandu.

PMD BIH

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji