fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Vatikan, 06.08.2017

Patrijarh Sako: Svijet mora pomoći kršćanima da ostanu u svojim zemljama!

Kršćani na Bliskom istoku trpe zbog progona i nasilja koje provode teroristi samozvane Islamske države. Posebno su pogođeni sjeverni dijelovi Iraka, a cijela je zemlja zbog ratova i vjerskih sukoba uništena i politički i ekonomski. Devedesetih godina je u Iraku bilo više od milijun kršćana, a do 2006. godine taj je broj pao na jedva 300 tisuća. Stanje je kritično na području cijelog Bliskog istoka.

Te je podatke u svom nedavnom izvješću predočila Katolička udruga za Bliski istok (CNEWA - Catholic Near East Welfare Association), agencija koju je 1926. godine ustanovio Papa Pio XI. u znak podrške siromašnim Crkvama i narodima Bliskog istoka, Sjeverne Afrike, Indije i Istočne Europe. Prema najnovijim podacima te agencije, na Bliskom istoku živi oko 14 i pol milijuna kršćana, i to na području Cipra, Egipta, Iraka, Izraela, Jordana, Libanona, Zapadne obale Jordana, Gaze, Sirije i Turske. Podaci se odnose na prvu polovicu 2017. godine, a u usporedbi s 2010. bilježi se pad od oko 200 tisuća vjernika.

Dokument objedinjuje podatke iz različitih izvora, među kojima je Papinski godišnjak, „World fact book“ Središnje obavještajne agencije SAD-a (CIA-e), podaci Ujedinjenih naroda, Svjetske banke, te Ureda za popis stanovništva SAD. U najnovijem izvješću dokument nastoji pojasniti situaciju kršćana u tom izmučenom dijelu svijeta.

Veliki egzodus kršćana započeo je 2006. godine s Iračkom krizom, a pojačao se u razdoblju od 2010. do 2014. godine uslijed neprestanih napada na crkve i kršćanske četvrti, u kojima su poginuli deseci tisuća civila. Broj kršćana se prepolovio i u obližnjoj Siriji, kao posljedica građanskog rata koji traje od 2011. godine. Prema podacima spomenute katoličke udruge broj kršćana u Siriji je s 2,2 milijuna 2010. godine pao na 1,1 milijun 2017. godine.

Najbrojnija kršćanska zajednica na Bliskom istoku nalazi se u Egiptu, gdje 9,4 milijuna kopta čini oko 10% ukupne populacije. No i u Egiptu se politička i ekonomska nestabilnost spojila sa sektaškim nasiljem islamske matrice, koji je tijekom posljednjih godina prouzročio 76 spaljenih crkvi.

U Izraelu danas živi oko 170 tisuća kršćana. Najvećim dijelom su to izraelski Arapi, koji čine 2,4 posto ukupnog broja stanovnika. Kršćani su 1948. godine činili oko 20% stanovništva, ali s rasplamsavanjem arapsko-izraelskog sukoba mnogi su Palestinci kršćanske vjere odselili. Na Zapadnoj obali živi oko 59 tisuća kršćana, a u Gazi ih je tek 1300 na 2 milijuna stanovnika. U Jeruzalemu ima oko 15.800 kršćana od ukupno 870.000 stanovnika.

U Kraljevini Jordan trenutno živi oko 350 tisuća kršćana, što je nešto više od 2,2% ukupnog stanovništva koje najvećim dijelom čine muslimani suniti. Zbog progona Islamske države Hašemitska Kraljevina Jordan prihvatila je oko 30.000 iračkih kršćana. Slična je situacija i u Libanonu, gdje su kršćani 1932. godine činili polovicu ukupnog stanovništva. Danas ih je oko 40% jer su mnogi Libanonci zbog pomanjkanja posla prisiljeni na iseljavanje.

Govoreći o smanjenju broja kršćana na Bliskom Istoku kaldejski katolički patrijarh Louis Raphaël I. Sako ističe: „Mislim da cijeli svijet mora pomoći da kršćani ostanu u ovim zemljama. Mi sada imamo brojne probleme, u tijeku je tragedija, progon. Ali, imamo važno zvanje i poslanje. I onda kada smo izvan svojih zemalja, moramo svjedočiti svoju prisutnosti, otvorenost i vrijednosti: one su važne i za muslimanski svijet. Na taj način možemo pomoći i našoj ekstremnoj islamskoj braći, da se malo više otvore i uvide da se na svijetu mora svakoga poštivati. Mislim da kršćani u tom smislu mogu puno dati i učiniti“.

Patrijarh, osim toga, ističe da se „situacija u odnosu na prošlost malo popravila, no još uvijek postoji strah od budućnosti“, konflikti su i dalje aktualni, samozvana Islamska država još uvijek nije pobijeđena, a u narodu vlada strah pred tom „snažnom ideologijom, usmjerenom protiv ne-muslimana“. Kršćani se - dodaje patrijarh Sako - polako vraćaju na područje Ninive, no uz velike poteškoće, jer Vlada nema novaca. Crkva je započela obnovu kuća. Kršćani se žele vratiti – istaknuo je patrijarh Sako. (missio.ba/rv)
 

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji