fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Rwentobo, 05.02.2024

Sestre misionarke iz Rwentoba proslavile Dan posvećenog života

Zajednica Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina od 2018. godine djeluje u afričkoj državi Ugandi u nadbiskupiji Mbarara, u mjestu Rwentobo u župi svetog Franje Asiškog Rushooka. Bivša provincijska predstojnica s. Kata Karadža, koja se početkom veljače 2022. godine pridružila ovoj zajednici, napisala je tekst o proslavi Dana posvećenog života u Rwentobu koji je objavljen na mrežnoj stranici Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, a prenosimo ga u cijelosti:

Mi, sestre misijske zajednice u Rwentobu, blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu proslavile smo u Mbarari zajedno s Bogu posvećenim osobama te Nadbiskupije u Ugandi. Program je započeo molitvom Duhu Svetomu, pozdravima i dobrodošlicom. Uslijedilo je predstavljanjem različitih Družbi redovnika i redovnica. Među četiri predstavljene Družbe bile smo i mi. Upoznale smo druge okupljene s poviješću, identitetom, karizmom i našim apostolatom te onim kako živimo i djelujemo u lokalnoj Crkvi kao misijska zajednica. Jedina smo zajednica u kojoj su samo bjelkinje pa su nam još više dali podršku pljeskom i riječima te obećali moliti za nova duhovna zvanja.

Govoreno je također o teškoj situaciji u Ugandi glede trgovanja ljudima. Sve se više javno spominje ta nemila stvarnost kojoj se pokušava doskočiti raznim poticajima i mjerama. Međutim, mnogi – muškarci, žene i djeca – zbog siromaštva, nepoučenosti, nezaposlenosti ili nekog drugog sličnog razloga jednostavno nestaju. S obzirom da je Uganda tranzitna zemlja, moguće da odlaze s nadom u bolju budućnost, a bivaju prevareni i izloženi trgovini ljudima. No, čovjek, kao slika i prilika Božja, stvoren je za slobodu, a ne ropstvo. Stoga su katolički biskupi Ugande 2022. godine uputili Pastoralno pismo „Break the yoke“ (Iz 58,6) – (hrv. Slomiti jaram ropstva) u kojem progovaraju o problemu trgovanja ljudima. Svjesni odgovornosti koja im je dana i svega što se događa u zemlji, suočeni s rušenjem dostojanstva čovjeka i cijelog čovječanstva izriču kako ne mogu šutjeti već dižu glas protiv ovog modernog ropstva. Preko Pisma pozivaju sve vjernike da se uključe u lanac obrane i zaštite čovječanstva i svake osobe, posebno djece. Svi smo odgovorni jedni za druge zato trebamo brzo reagirati i nešto činiti te dignuti glas protiv trgovanja ljudima ili bilo kojeg drugog ropstva, rečeno je na susretu.

Nastavili smo s mogućnošću za sakrament pomirenja. Zatim smo u procesiji ušli zajedno u katedralu s upaljenim svijećama i uz vesele afričke pjesme. Euharistijsko slavlje predslavio je nadbiskup Mbarare Lamber Bainomugisha. Kazao je da su redovnici i redovnice, a u Nadbiskupiji su u 36 različitih zajednica, dar i svjetlo lokalnoj i sveopćoj Crkvi. Pozvao je sve da se prikazujemo svakodnevno u hramu Gospodinu u čežnji poput dvaju staraca Šimuna i Ane. „U vama su različiti darovi i karizme, što čini našu Crkvu bogatijom. S raznolikošću darova i karizmi uljepšavate mjesta gdje djelujete i ljude privodite k Bogu. Hvala vam što ste sve ostavili i krenuli naviještati Radosnu vijest. To je bogatstvo i dar“, kazao je Nadbiskup. Poslije prigodne homilije redovnici i redovnice obnovili su svoje redovničke zavjete, a Nadbiskup ih je sve blagoslovio.

Susret je završen zajedničkim objedom i ugodnim druženjem.

S. Kata Karadža

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji