fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  München, 02.02.2024

Njemački misionar vjeruje da je njegova otmica u Africi zbližila kršćane i muslimane

Njemački misionar u Africi Hans-Joachim Lohre uvjeren je da je njegova otmica u Maliju, koja je rezultirala jednogodišnjim zatočeništvom, zbližila tamošnje muslimane i kršćane, objavila je u četvrtak 1. veljače 2024. KNA.

Dok je bio zatočen u pustinji, muslimani su u više navrata objavljivali molitve u novinama, pri čemu su molili džihadiste da ga puste, rekao je 66-godišnji misionar za glasilo zaklade missio u Münchenu “missio-Magazin”. Možda je tom otmicom kršćansko-islamski dijalog napredovao više nego što je mogao sanjati, dodao je.

O. Hans-Joachim Lohre, član misionarske redovničke zajednice bijelih otaca, zaređen je za svećenika 1985., a nekoliko tjedana nakon ređenja otputovao je u misije u Mali. Nakon izobrazbe za referenta za islam na Institutu za islamsko-kršćansko obrazovanje u Bamakou postao je predavač u toj ustanovi. Voditelj je centra za vjeru i susret, a ujedno je i glavni tajnik biskupske komisije za međuvjerski dijalog i ekumenizam u Maliju. U studenome 2022. oteli su ga islamisti i oslobodili ga nakon točno godinu dana.

O. Hans-Joachim pripovijeda kako je držan u nastambi koja se sastojala od četiri grede, folije i plastične prostirke. Ustajao je s izlaskom sunca i lijegao kad bi pao mrak. Svakodnevno je slavio misu bez vina i s kruhom što su ga pekli džihadisti.

“Svaki sam dan mislio na ljude čije sam imendane i rođendane imao u glavi. Molio sam za svoje prijatelje, obitelj i subraću”, rekao je o. Hans-Joachim.
Dvaput dnevno dobivao je topli obrok. Svakih dva do tri tjedna premještan je na drugo mjesto. Kaže kako mu je bilo jasno da takve otmice mogu potrajati i šest godina, ili samo tri ako talac ima sreće. Tražio je smisao u otmici i pritom mu je pomoglo znanje iz seminara što ih je ranije držao. Bio je opušten u mislima na vjeru, a muslimanski post Ramazan iskoristio je za ignacijanske duhovne vježbe.

O. Hans-Joachim Lohre smatra da Mali ima mnoge razvojne mogućnosti. Međutim, sve ovisi o tome hoće li na vlast doći čestiti političari, kojima je na umu dobrobit naroda i koji bi poduprli poljodjelstvo i školstvo. Nadalje, mišljenja je da Mali treba sklopiti ugovore s međunarodnim poduzećima kako bi prestala pljačka rudnih bogatstava i umjesto toga dobit od njih bila od koristi svima. (kta/ika)

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji