fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Tanzanija, 30.09.2023

Posvećena župna crkva u Kisongu

U župi Uzvišenja Sv. Križa – Kisongo u Tanzaniji, gdje djeluje misionar don Velimir Tomić, upriličena je 15. rujna posveta župne crkve.

Oltar i crkvu posvetio je i misu predvodio nadbiskup Isaak Amani, te istog dana blagoslovio i špilju Gospe Lurdske u crkvenom dvorištu.

Posveta

Ovom prigodom biskup porečki i pulski mons. Ivan Štironja (koji je kao misionar djelovao u Tanzaniji, u Irigni, od 1988. do 1992.) poslao je relikvije istarskog blaženika i mučenika Miroslava Bulešića koje su položene u posvećeni oltar. Bilo je u planu da ih osobno donese i uruči, ali zbog obveza nije uspio. Također, prigodno je prvi put na svahili jeziku izmoljena i službena molitva u čast Bl. Miroslavu. Tako će moćni zagovor hrvatskog blaženika neprekidno bdjeti nad ovom tanzanijskom misijom i nad svima onima koji će se uteći njegovu zagovoru.

U svečanosti posvete crkve sudjelovalo je oko 50 svećenika, 20 redovnica i više od 2 000 vjernika. Koncelebriralo je i pet svećenika Crkve u Hrvata: župnik don Velimir, misionar koji djeluje u Morogoru (Tanzanija) don Nikola Sarić, župnik u Murvici kod Zadra don Zvonimir Ćorić, župnik u Studencima don Ivan Perić i župnik u Čeljevu don Ivo Šutalo. Valja spomenuti kako je na ovoj svečanosti bilo nazočno i 20-ak vjernika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine: Doris Bošnjak, Ana Prskalo, Antun Presečki, Stjepan Herceg, Iva Presečki, Antonija Strehovec, Ilija Šutalo, Marija Šutalo, Tomislav Šimunović, Zrinka Šimunović, Mario i Dajana Rajič, Nela Orlović, Rusmir Šarić, Nedjeljko Galić i Kruno Kozina. Njihov je dolazak posebno obradovao, ne samog misionara Tomića, nego i sve vjernike Kisonga koji su ih pozdravili posebnom pjesmom.

Domaći župni zborovi pratili su ovo duhovno slavlje svečanim i radosnim pjesmama i plesom, što je bio poseban i nezaboravan doživljaj svima koji su došli iz Europe. Njihova radosna lica bili su istinski odraz srca ispunjena vjerom prisutnosti Isusa među ljudima.

Na kraju ove svečane svete mise koja je trajala šest sati župnik je zahvalio mostarsko-duvanjskom biskupu mons. Petru Paliću na čestitkama u povodu posvete novoizgrađene crkve kao i svim dobročiniteljima, sponzorima i svima koji su na bilo koji način pomogli gradnju ove prekrasne župne crkve u Kisongu.

Uz crkvu je podignut i zvonik visok 37 metara (ne računajući križ od 6 m) za koji kažu da je najviši crkveni toranj u Tanzaniji. Mramorni oltar kao i svetohranište darovala je Ivanka Čugura čijim su posredovanjem iz Biskupije Rottenburg Stuttgart dobavljene i klupe za vjernike, dok je oltarnik darovala gospođa Snježana. Kompletno pozlaćeno oltarsko posuđe za ovu crkvu darovala je obitelj Ilić-Juretić iz Gabela Polja. Križ od 6 metara na zvoniku, te drugi križ na crkvi darovao je Jakiša Barbarić iz Cerna kod Čitluka.

Inače, župu i misiju Kisongo, Nadbiskupija Arusha (Aruša) osnovao je nadbiskup Luis Joseph Lebulu 2014. odvajanjem od župe Burka, a kamen temeljac za gradnju nove župne crkve blagoslovio je 17. rujna 2017.

Gradnja nove župne crkve

Župnik ove župe je svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije koji u Tanzaniji djeluje već 35 godina. U Kisongu je od 2011., a s njim je kroz više od pet godina (2013. - 2018.) djelovao i hercegovački misionar don Bernard Marijanović, trenutačno župnik u Gabela Polju, koji je dao idejni nacrt ove župne crkve, kao i nacrt župne kuće i dječjeg vrtića u blizini.

Župa ukupno broji oko 35 000 stanovnika, od toga je do sada katolika oko 4 000 u 600 obitelji. Ima i dvije filijale: Miseyeki i Musa u kojima se svete mise slave svake nedjelje. To je moguće jer s don Velimirom u župi djeluje i vlč. Vincent Tendeu, domaći svećenik iz Tanzanije.

Don Velimir i don Bernard najprije su pastoralno počeli djelovati u već postojećoj filijalnoj crkvici u Kisongu, koja je odmah proširena. Plan je razrađen u tri faze: 1) kontejnerski smještaj, 2) gradnja župne kuće i 3) gradnja velike župne crkve. Godine 2014. Kisongo je proglašen župom. Sve je išlo prema planu samo je trebalo dosta vremena, posebno za gradnju nove župne crkve. Kad su isposlovali zemljište, nekoliko godina živjeli su u kontejnerima i gradili župnu kuću, te se po završetku preselili u nju. Don Bernard se 2018. vratio u domovinu, a don Velimir je nastavio s gradnjom crkve. Ponajviše uz pomoć raznih hrvatskih i drugih dobročinitelja iz svijeta, kroz šest je godina uspio dovršiti gradnju velebne župne crkve površine 800 m2, posvećene Uzvišenju Svetoga Križa.

Misionari u Tanzaniji

Don Velimir je prvih 10 godina misionarskog života proveo u Iringi (1988. – 1998.) s don Nikolom Sarićem koji je lani proslavio 50 godina misionarskog života u Tanzaniji. Rođen je 13. svibnja 1946. u Trilju, Splitsko-makarska nadbiskupija, te je prvi dijecezanski svećenik iz Splita u Africi, došao 1972.

Tada je u Tanzaniji bilo oko 13 milijuna stanovnika, danas ih je više od 64 milijuna. Don Nikola je prošao kroz šest misija u Tanzaniji, a danas se nalazi u Dakawi zajedno s don Draženom Klapežom koji je u Tanzaniji već 40 godina.

Don Nikola je 1996. ranjen u napadu bandita na misiju, te u tijelu i danas nosi 10 olovnih sačmi. Liječnici su rekli: „Blizu je kralježnice, bolje je ne dirati.“ I tako je ostalo do danas. On je na sačme i zaboravio – misionar Božji jači je od čelika!

Don Velimir je rođen u Vukovaru 8. listopada 1961. Osnovnu školu završio je u Metkoviću, srednju u Čapljini, bogoslovne studije započeo u Splitu, završio u Sarajevu 1986., a za svećenika zaređen u Mostaru 29. lipnja 1986. Prve dvije godine svećeništva proveo je kao župni vikar u Potocima, a onda se javio biskupu Žaniću sa željom biti misionar u Africi. U Tanzaniju je stigao 20. listopada 1988., i odmah počeo učiti afrički jezik svahili. Misionarski život započeo je u Iringi, a onda je prešao u Mbulu gdje je ostao 12 godina – do 2011. Zatim je prešao u Nadbiskupiju Arusha gdje je počeo pastoralno djelovati na filijali u Kisongu koja je 2014. postala samostalnom župom. I danas u Kisongu radi, moli, pastorizira, krštava, gradi, privodi ljude Bogu i Crkvi i sretan je u svom misionarskom zvanju.

Don Velimiru čestitamo posvetu župne crkve Uzvišenja Svetoga Križa. Neka Bog njegove župljane prati svojom nebeskom rukom, a njega svakodnevno neka blagoslovi u misionarskom životu i radu.

I. Šutalo/ J.P., KT

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji