fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Kinshasa, 15.11.2022

Međunarodni simpozij posvećen odgojno-obrazovnom savezu za Afriku

„Afrički odgojno-obrazovni savez: za afričku konkretizaciju projekta pape Franje” bila je tema međunarodnog simpozija koji je od 3. do 6. studenoga održan u Kinshasi, glavnom gradu Demokratske Republike Kongo.

Skup je organizirala Međunarodna zaklada Religije i društva u suradnji s Katoličkim sveučilištem Konga kao važan trenutak promišljanja Katoličke Crkve o odgoju i obrazovanju u Africi danas. Navedeni su glavni problemi koji potkopavaju Afriku: etnički konflikti, tribalizam, korupcija, loše upravljanje javnim dobrima, loše upravljanje državama, ekološki problemi, otežan pristup kvalitetnom obrazovanju, prijetnje globalizacije, siromaštvo, nedostatak inicijativa, kompleks manje vrijednosti, seksizam, nepravde i drugo. Obrazovanje kao „najmoćnije oružje preobrazbe društva“ (Nelson Mandela) važno je za cijeli svijet, a iznimno je važno za afrički kontinent koji ima najmlađu populaciju od svih. Skup je nadahnut idejom i projektom pape Franje, koji se zalaže da i obitelji i Crkva postanu „veliki laboratorij humanizacije“ tako prijeko potrebne za dostojanstven (su)život i mir u svijetu.

Međunarodni simpozij okupio je velik broj studentica i studenata, redovničkog i svećeničkog podmlatka kao i profesora, profesorica i djelatnika Kongoanskog Katoličkog sveučilišta te gostiju iz diplomatskog okruženja u susretu i raspravama s predavačima. Na skupu su svojim izlaganjima i u raspravama aktivno sudjelovali brojni crkveni dužnosnici i pastiri: nunciji D. R. Konga i Afričke unije (iz Adis Abebe), donedavni tajnik Kongregacije za katolički odgoj, kardinal, nadbiskup i metropolit nadbiskupije Kinshasa, predsjednik Biskupske konferencije D. R. Konga te brojni drugi nadbiskupi i biskupi, predsjednici, potpredsjednici ili članovi biskupskih konferencija pojedinih afričkih država kao i biskup Antwerpena u Belgiji. Neki od njih su i članovi gore navedene Zaklade. Oni su govorili o odgojno-obrazovnim izazovima u pojedinim socio-kulturnim, političkim, gospodarskim, ekološkim i religijskim kontekstima te predlagali konkretne korake za afrički odgojno-obrazovni savez.

Brojni pozvani predavači, profesori i profesorice sa sveučilišta afričkih zemalja te iz nekoliko europskih zemalja i iz Latinske Amerike, razvijali su transverzalne i aktualne teme kojima se bave te unosili inovativne poglede i poticaje za današnja odgojno-obrazovna usmjerenja nadahnuta kršćanskim vrijednostima. Na kraju su doneseni zaključci koji, nadaju se, utiru nove smjernice odgojno-obrazovnog djelovanja u okrilju Katoličke Crkve u Africi za bolju budućnost toga kontinenta, istaknula je prof. dr. sc. Ana Thea Filipović. (missio.ba/ika)

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji