fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Nairobi, 21.09.2022

Nairobi: Brođanin Josip Brnjić, misionar spiritanac, zaređen za đakona

Misionar Družbe Duha Svetoga pod zaštitom Bezgrešnog Srca Marijina, Josip Brnjić iz Slavonskog Broda, zaređen je za đakona u subotu 17. rujna u Župi sv. Ivana, evanđelista u glavnom gradu Kenije, Nairobiju, polaganjem ruku i posvetnom molitvom mons. Davida Kamaua, pomoćnog biskupa Nadbiskupije Nairobi.

Uz Josipa Brnjića, sveti red đakonata primila su još osmorica njegove subraće iz Tanzanije, Gane, Ugande i Kameruna. U slavlju je koncelebriralo pedesetak svećenika, uz nazočnost obitelji ređenika te predstavnici različitih redovničkih zajednica koje uz spiritance djeluju u istočnoj Africi. Među koncelebrantima su bili i p. Tomislav Mesić CCSp, misionar u Tanzaniji; fra Miro Babić, misionar u Keniji; p. Linus Mbajo CSSP, misionar na službi u Župi sv. Antuna u Podvinju (Slavonski Brod) te p. Marijan Zubak CPPS, misionar Krvi Kristove na službi u Zagrebu. Na slavlju je bila i manja skupina vjernika iz Hrvatske, među kojima i Josipovi roditelji, te rodbina i prijatelji.

Nakon navještaja Evanđelja uslijedio je obred đakonskog ređenja. Josipovi roditelji, Mato i Katica, dopratili su ga do oltara. Biskup Kamau u prigodnoj se propovijedi obratio roditeljima ređenika kojima je poručio da nikada ne gubimo sve ono što slobodno predamo Bogu. Pozvao je ređenike da u svom služenju nasljeduju Krista i njegovu blizinu svima koji su odbačeni. Govorio je i o Kristovoj usamljenosti na Križu koja ih treba krijepiti u trenucima slabosti i teškoća, ali i usmjeriti prema usamljenima i napuštenima. Izrazio je posebnu zahvalnost i radost što podjeljuje sveti red đakonata misionarima spiritancima, jer je i on sam primio vjeru i duhovno vodstvo upravo od otaca spiritanaca. Upravo je zato zamolio Družbu Duha Svetoga i ređenike da sačuvaju vlastitu karizmu koje postala duhovnost i samog grada Nairobija, u kojem su spiritanci na poseban način prisutni.

Obred je nastavljen obećanjima, litanijama Svih svetih na svahili jeziku, zatim polaganjem ruku i posvetnom molitvom, nakon čega su novozaređeni đakoni po prvi puta obukli štolu i dalmatiku te primili evanđelje. Na kraju slavlja čestitke su uputili župnik, župljani, rektor sjemeništa Spiritanaca u Nairobiju gdje novozaređeni đakoni imaju formaciju te provincijal Spiritanaca u Keniji.

Đakon Josip Brnjić započeo je svoju formaciju unutar Družbe Duha Svetoga 2015. ušavši u postulaturu u osječkoj župi Brijest, a istovremeno je dio formacije proveo i u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu. Prve dvije godine filozofije studirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu nakon čega odlazi u Tanzaniju na godinu pastoralnog iskustva, a zatim ondje provodi godinu dana u spiritanskom novicijatu. Nakon toga polaže privremene zavjete i postaje dio Družbe Duha Svetoga te odlazi u Keniju, u Nairobi, gdje nastavlja studij teologije. U lipnju 2022. je položio doživotne zavjete. Svoj đakonski praktikum imat će u Župi sv. Augustina Centerberijskog u Nairobiju, gdje je kao bogoslov odlazio na pastoralnu praksu. (missio.ba/ika)

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji