fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Rwentobo (Uganda), 19.09.2022

Školska sestra franjevka iz Konga obnovila zavjete u zajednici sestara Bosansko-hrvatske provincije

Zajednica Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina od 2018. godine djeluje u afričkog državi Ugandi u nadbiskupiji Mbarara, u mjestu Rwentobo u župi svetog Franje Asiškog Rushooka. Bivša provincijska predstojnica s. Kata Karadža, koja se početkom veljače 2022. godine pridružila ovoj zajednici, prenijela je sljedeću zanimljivu vijest:

U našim krajevima ovdje u Ugandi, za mladomisnike i novozavjetovane sestre ili sestre koje obnavljaju zavjete kaže se na afričkom jeziku runyankore da su omugore što znači zaručnik/zaručnica. I mi smo sinoć na blagdan Rana sv. Franje u večernjim satima u našoj kapeli u Rwentobu imale jednu omugore, s. Bernardine Ntamungo Balamba iz Konga koja je za vrijeme euharistijskog slavlja obnovila zavjete. Naime, tijekom mjeseca rujna u našoj zajednici borave tri naše sestre iz Konga koje tu uče engleski jezik i tako se pripremaju za buduću misiju koju će započeti u Ugandi.

Naša mlada sestra Bernardine izrekla je u prisutnosti svećenika i sestara svoj ponovni da zaručniku kojega je izabrala slijediti – Isusu Kristu. Dok se pomalo spuštala noć i dan išao svome kraju sestra je, klečeći pred oltarom s upaljenom svijećom i okružena sestrama s također upaljenim svijećama, bila prava Kristova zaručnica. Obrazac redovničkog zavjetovanja izrekla je doista radosno i predano na francuskom jeziku, jednom od jezika koji se govori u Kongu.

Sveta misa je slavljena na afričkom jeziku kiswahili koji sestra govori. Iako mi nismo uopće razumjele taj afrički jezik, ujedinile smo se u molitvi za sestru pa nas to nerazumijevanje nije spriječilo da budemo sabrane i aktivne sudionice tog lijepog slavlja koje su animirale sestre svojim tradicionalnim pjesma te uz njihov skladni ritam uzveličale ovu obnovu zavjeta. I u raznolikosti jezika osjetila se radost zbog Kristove zaručnice.

Ovaj događaj je svima nama bio poticaj za obnovu vlastitih obećanja koje smo izrekle prije više ili manje godina, a koje trebamo obnavljati svakodnevno. Kako je divno slaviti Gospodina gdje god bili, daleko ili blizu, na kraju svijeta. Dok smo molile za mir i ustrajnost u redovničkom pozivu i zvanju ove sestre molile smo za sve omugore, zaručnice i zaručnike u cijelom svijetu.

Promatrajući nju, zapitah se: kakvi smo mi zaručnici ili zaručnice u bilo kojem zvanju da se nalazimo, bračnom ili redovničkom? Je li naše zajedništvo uistinu predanje i služenje baš onako kako je to bilo služenje Isusa Krista? Sveti Franjo je živa slika predanog i potpunog zaručnika Kristu jer je želio biti potpuno i sav Njegov, a to je postigao primivši rane i tako, suobličivši se s Kristom, postao drugi Krist.

I mi smo tako u dalekom svijetu dopratile zaručnicu s. Bernardine pred zaručnika Krista i bile joj potpora. Preporučamo nju u vaše molitve i sve nas koji smo izabrali slijediti Krista izbliza kao i cijeli svijet. (missio.ba/kta)

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji