fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Sarajevo, 02.09.2022

Misionarke na Haitiju posjetile Misijsku središnjicu

U četvrtak, 1. rujna Nacionalnu upravu Papinskih misijskih djela u BiH posjetile su s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik, Služavke Maloga Isusa koje su u misijama na Haitiju.
 
Primili su ih Nacionalni ravnatelj PMD-a BiH mons. Luka Tunjić i djelatnica u Misijskoj središnjici s. Davorka Šarić, KBLJ.

Najveći dio svoga odmora sestre su iskoristile za svjedočenje po župama diljem Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Kažu kako mnoge vjernike iznenadi činjenica da i na Haitiju ima toliko siromaštva i nerazvijenosti te da je i on misijska zemlja jer naši vjernici misle kako su misije jedino u Africi.

Misionarke ističu kako je na Haitiju, nakon ubojstva predsjednika, trenutno najveći problem bezvlašće koje pogoduje kriminalu, nesigurnosti i siromaštvu. Premda je električna energija uvedena u skoro sva sela jednostavno nije u funkciji što predstavlja veliki problem za rad i život uopće. Također, imaju česte zemljotrese koji izazovu tsunamie s razarajućim posljedicama. Zbog svega toga živi se u nesigurnosti i skromnosti. No usprkos svemu tomu Haićani su radosni i puni optimizma što sestre teško razumiju. S druge strane oni teško razumiju da su sestre ostavile sve svoje, došle iz boljeg i sigurnijeg okruženja, te s njima dijele svakodnevne poteškoće i probleme.

Sestre su aktivno uključene u pastoral župe. Često obilaze i posjećuju obitelji s puno djece, siromašne, bolesne i ostavljene. Ljude u udaljenijim selima, osim sestara i svećenika, nitko ne posjećuje niti se za njih zanima. Sestre vode i župni azil a to je zapravo kuća za smještaj starih, bolesnih, ostavljenih, beskućnika… Poučavaju žene u najobičnijim svakodnevnim i životnim stvarima. Započele su gradnju svoje kuće odnosno samostana koji će im omogućiti još efikasnije djelovanje. Puno ulažu u siromašnu djecu i mlade koji nemaju uvjetovanja za školovanje. U školovanju vide bolju budućnost tog dobroćudnog i plemenitog naroda koji je nepravedno kažnjen u razvoju s ostatkom naprednog dijela svijeta, npr. susjedna država je Dominikanska Republika koja ima uređenu državu i društvo s vrlo razvijenim turizmom. Sve bi to mogao imati i Haiti ali jednostavno nema niti se nadzire rješenje. Sestre imaju u planu graditi internat za 40-ak djevojčica. Primat će napuštenu i siromašnu djecu od 3-4 godine i skrbiti o njima dok se ne osposobe za život. Puno rade i imaju velike planove. Njihove vizije su vizije ljubavi prema onima koji su bili na srcu i samome Isusu, a koje je prepoznavao i njihov utemeljitelj sl. Božji Josip Stadler.

Iz PMD-a su obećali pratiti ih u njihovom evanđeoskom darivanju i zamolili da ih obavještavaju o svom nesebičnom radu i projektima. Kako budu pristizala sredstva tako će se raditi samostan i internat. Sestre su pune pouzdanja da će njihov utemeljitelj, kojeg su zvali otac siromašnih, izmoliti kod Boga blagoslov za njihova nastojanja. U zemlji beznađa svjedoče Krista – jedinu nadu koji je dao vlastiti primjer i pokazao pravi put, a on je u nesebičnoj ljubavi prema bližnjima i Bogu. (missio.ba)

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji