fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Khartoum, 12.03.2020

Fra Ćiro Lovrić iz Livna pomogao izgradnju pastoralnog centra za eritrejske migrante u Sudanu

Nedavno su u posjetu Sudanu bila trojica svećenika iz Banjolučke biskupije: livanjski fratar fra Ćiro Lovrić, župnik iz Drvara don Davor Klečina i vlč. Boris Ljevak, ravnatelj KŠC-a u Bihaću. Njima je domaćin bio svećenik don Ante Vidović, rodom iz župe Vidoši kod Livna, koji se trenutačno nalazi u diplomatskoj službi Svete Stolice u glavnom sudanskom gradu Khartoumu gdje je Apostolska nuncijatura za Sudan i Eritreju.

Svećenici iz BiH obišli su većinu župa i crkvenih institucija u Khartoumu i Port Sudanu, gdje su se imali prilike upoznati s teškim životom kršćana, ali i svih drugih stanovnika ove siromašne saharske afričke države.

Posebno dojmljiv bio je susret sa zajednicom eritrejskih katolika koji su kao izbjeglice i migranti našli utočište u sudanskoj prijestolnici na spoju Plavog i Bijelog Nila.

Eritrejci su stari kršćanski narod koji je kršćanstvo primio u 3 i 4 . st. U Eritreji su 60 % stanovništva kršćani, većinom pravoslavci, a ostatak pripada Eritrejskoj katoličkoj crkvi koju je papa Franjo 2015. g. ustanovio kao autonomnu siu iuris Istočnu katoličku Crkvu odvojivši je od Etiopske katoličke Crkve. Eritrejski katolici obdržavaju Aleksandrijski obred, a liturgijski jezik koji rabe naziva se ge'ez.

Eritreja je danas neovisna država na obali Crvenog mora, a neovisnost i slobodu stekla je 1993., odcjepljenjem od Etiopije, nakon krvavog tridesetogodišnjeg rata. Nažalost, zbog diktature koja je tamo već godinama na vlasti i koja je zemlju potpuno izolirala od svijeta i od svojih najbližih susjeda, Eritreju danas nazivaju „Afričkom Sjevernom Korejom“. Zatvori u kojima je više od 10.000 političkih zatvorenika, mučenja i prisilan rad, obvezni i neograničeni vojni rok, medijske i druge neslobode, jedno od najvećih siromaštava na svijetu, prisiljavaju tisuće Eritrejaca da zadnjih godina napuste svoju domovinu te kao izbjeglice i migranti krenu u potragu za boljim životom.

Eritrejci su, njih 40.000, bili 2015. treća najveća nacionalna skupina koja je preko Mediterana došla do EU. Koliko ih je samo pomrlo i poginulo pri prelasku Sahare, to nitko ne zna. Najveća koncentracija izbjeglica i migranata iz Eritreje ipak se trenutačno nalazi u susjednim zemljama Etiopiji i Sudanu. Koliko je užasan i represivan režim u Eritreji, govori i činjenica da je više od 100.000 Eritrejaca (među njima brojni kršćani) spas pronašlo u šerijatskom Sudanu u kojem je donedavno na vlasti bio jedan od najvećih diktatora na svijetu Omar al-Bašir, u zemlji koja se nalazi na samom svjetskom vrhu država u kojima su kršćani progonjeni. Pa ipak, unatoč svim tim činjenicama, Europska unija, iz nekih svojih političkih i ekonomskih razloga, nevoljnike iz Eritreje ne smatra izbjeglicama ni političkim migrantima nego samo ekonomskim migrantima.

U jednom takvom Sudanu najveći dio eritrejskih migranata nalazi se u brojnim izbjegličkim kampovima diljem zemlje u kojima vladaju vrlo teški i nehumani uvjeti za život. Ipak, dio eritrejskih kršćana utočište je našao u glavnom gradu Khartoumu gdje su pronašli poslove kod domaćeg arapskog stanovništva kod kojih većina žive i kao podstanari.

Kako bi izašla u susret tim nevoljnicima i osigurala im duhovnu skrb, Nadbiskupija Khartoum ustupila je katoličku crkvu sv. Petra i Pavla za liturgijske potrebe eritrejskih katolika kojih u glavnom sudanskom gradu ima oko 17.000. Za katehezu i ostale pastoralne i društvene aktivnosti eritrejske katoličke zajednice Nadbiskupija je ustupila i obližnji pastoralni centar u siromašnoj kartumskoj četvrti Jiref u kojoj živi većina eritrejskih migranata. Duhovnu skrb za eritrejske katolike u Khartoumu vode trojica eritrejskih franjevaca kapucina na čelu s p. Kifleyesusom Gabreslasiem.

Trojica svećenika iz Banjolučke biskupije, zajedno s don Vidovićem, suslavili su s eritrejskim katolicima u crkvi sv. Petra blagdan Bogojavljenja po julijanskom kalendaru, a to je ujedno bila proslava i blagdana Krštenja Gospodnjeg kao i slavlje prve svete pričesti koju je tom zgodom primilo 60-ak eritrejske dječice. Oduševljeni svetošću i svečanošću liturgije koja je trajala puna četiri sata, pobožnošću i predanjem eritrejskog katoličkog naroda te duboko dirnuti njihovom teškom migrantskom sudbinom i životom u siromaštvu, svećenici iz BiH odlučili su nekako pomoći te ljude.

Saznavši da u pastoralnom centru Jiref žele nadograditi i pokriti dio koji će eritrejsku djecu na njihovim susretima štititi od jakog afričkog sunca fra Ćiro Lovrić je velikodušno odlučio pokloniti 2.000 USD kako bi se projekt realizirao. Tim povodom u crkvi sv. Petra i Pavla opet je slavljena sveta misa na kojoj je propovijedao fra Ćiro koji je na kraju sv. mise uručio vrijednu novčanu donaciju fra Kifleyesusu.

Nakon Svete mise, u pastoralnom centru Jiref domaćini su priredili gostima iz BiH ručak i prigodnu svečanost s recitalima, pjesmama i plesovima iz Eritreje na njihovom maternjem tigrinja jeziku.

A budući da je fra Ćiro osigurao financijska sredstva, nakon svečanosti se odmah krenulo s akcijom čišćenjem terena za radove u kojoj su sudjelovala i brojna djeca.

Nakon više od mjesec dana radova, ovih dana je projekt priveden gotovo do kraja – dio pastoralnog centra je nadograđen i natkriven, tako da su eritrejski katolici u Khartoumu, poglavito djeca, dobili koristan prostor za svoje brojne duhovne i društvene aktivnosti, zahvaljujući solidarnosti Katoličke Crkve iz BiH, na čelu s fra Ćirom Lovrićem. (missio.ba/kta)

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji