fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Kinshasa, 12.01.2019

Kongo: Izborni rezultati nisu u skladu s podacima izborne promatračke misije

Rezultati predsjedničkih izbora u Demokratskoj Republici Kongo na kojima je pobijedio oporbeni čelnik Felix Tshisekedi ne odgovaraju podacima izborne promatračke misije Kongoanske biskupske konferencije, s više od tisuću promatrača u više gradova i područja, koji su pratili čitav proces i samo glasanje – napisali su biskupi Demokratske Republike Kongo u priopćenju koje su dali nakon što su objavljeni rezultati predsjedničkih izbora od 30. prosinca 2018.

Privremeni podaci ipak po prvi put u novijoj povijesti te zemlje, neovisne od Belgije od 1960. godine, otvaraju put izmjenjivanja na mjestu čelnika države – istaknuli su kongoanski biskupi potičući na građansku zrelost i izbjegavanje nasilja. Dok se čeka potvrda Ustavnog suda izbornih rezultata i uvođenje u službu novog predsjednika, koje će se održati 18. siječnja 2019., biskupi preporučuju da se moguće žalbe na rezultate povjere zakonskim tijelima u skladu s Ustavom i izbornim zakonom. Crkva nastavlja podupirati kongoanski narod u promicanju demokratskih vrijednosti – naglasili su, među ostalim, biskupi.

Prema podacima neovisne nacionalne izborne komisije, Tshisekedi je dobio 7 milijuna glasova, dok je drugi predstavnik oporbe, Martin Fayulu dobio 6,3 milijuna preferencijalnih glasova; kandidat vladajuće stranke Emmanuel Ramazani Shadary na trećem je mjestu s 4,3 milijuna glasova. Velike su bojazni ovih mjeseci da bi se moglo manipulirati glasovima kako bi se omogućila pobjeda Shadarya koji je veliki saveznik predsjednika Josepha Kabile, a koji je pak na vlasti od samoubojstva svojeg oca Laurenta-Désiréa u siječnju 2001. godine.

Izbori su bili odgođeni dvije godine i zatim dogovoreni za kraj prosinca prošle godine. Dok Tshisekedijevi glasači slave, Francuska je izjavila da rezultati nisu u skladu sa stvarnošću tražeći pojašnjenja o podacima i najavljujući da ih želi dati Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. (missio.ba/rv)

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji