fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Haiti, 04.01.2019

Haiti: Pismo s. Mirjam Filipović

Poštovani dragi prijatelji Misija,
dragi naši darovatelji,

Još je u meni živo sjećanje na prelijepi susret sa mnogima od vas, kada sam ovoga ljeta imala mogućnost posjetiti vas u domovini. Od srca svima hvala na ljubavi koju imate za naše misijsko djelovanje. Vaše molitve daju nam snagu da možemo kročiti dalje. Hvala vam na financijskoj pomoći po kojoj smo mogli nastaviti započete radove izgradnje zaštitnoga zida u novoj Misiji u Ti Marche, Haiti.

Stanovnici ovog mjesta osjećaju se sretni jer je u njihovoj sredini u nastajanju misijska postaja “Centar Svet Obitelji “za odgoj i zdravstvo u kojemu ce se, ako Bog da, uskoro moči započeti neke od predviđenih aktivnosti misije.

Radovi na misijskoj zgradi su dovršeni sto je i razlog naše velike radosti.

Veliki posao koji je u završnoj fazi jest izgradnja zaštitnog zida i zatvaranje misijskog prostora, koji je neophodan. Žalosna je činjenica da je u zemlji vrlo nestabilno stanje. Tako je i proteklih dana bilo puno protesta i uličnih nereda. Zemlja je bila u kompletnoj blokadi. Bogu hvala, stanje se primirilo i život se donekle normalizirao pa će se i radovi izgradnje zaštitnog zida moći nastaviti.

Ti Marche u kojem je nova misija izuzetno je siromašno podruje. Prije osam godina ciklon je pogodio ovo mjesto te je doslovce sve razorio.

Porušene su mnoge i onako trusne kućice i nastambe te uništeno sve obradivo zemljišta i polja su postala neobradiva. Putovi u kišnom razdoblju pretvore se u rijeke i mjesto tada tjednima nije pristupačno, dok u sušnom razdoblju mjesto ostaje bez vode, a pogotovo nemaju pitke vode. Tako se brže šire razne zarazne bolesti. Posljedice raznih zaraznih bolesti česti su uzročnici smrti, kako djece tako i odraslih osoba.

U mjestu živi oko dvadeset i pet tisuća stanovnika. Većinsko stanovništvo oko sedamdeset posto su pripadnici Voodoo religije. Ostalo su kršćani pripadnici Katoličke, Protestantske i ostalih crkava.

Župa Uznesenja Marijina osnovana je prije četiri godine. U izgradnji je župska crkva koja je tek djelomično pod krovom.

Vise od osamdeset posto djece ne pohađa školu jer se škola plaća i roditelji im to ne mogu priuštiti kad niti za hranu nemaju dovoljno.

Ljudi u ovom mjestu svakodnevno gladuju i žive od danas do sutra.

Nepune četiri godine sam u Haitiju i ne mogu reći da sam se privikla gledati njihovu nemoć. Svaki susret sa bolesnom, izgladnjelom dječicom, sa bolesnicima i napuštenim starijim osobama, sa djecom i mladima koji bez cilja i životne perspektive provode vrijeme u beznađu ostavlja tračak boli. Pouzdanje u Očevu providnost i iskustvo Kristove ljubavi po Križu daje nam snagu za svaki novi darovani dan.

Od srca smo zahvalni Bogu za sve što nam je do sada providio. Vjerujemo u Njegovu neizmjernu Dobrotu koju nam iskazuje po vašoj dobroti, dragi prijatelja misija koji pomažete moj misijski rad. Prvotno poslanje svih nas jest širenje Radosne Vijesti Evanđelja te ovo može biti naše zajedničko djelo Bogu na slavu.

Započeli smo sa pripremama za otvaranje škole za opismenjavanje djece, mladih i odraslih u novoj misiji Ti Marche u Haitiju. Još nemamo sve potrebito za taj rad ali Bog znade za naše potrebe i stoga molimo tako da zahvaljujemo kao da smo to već primili.

Njegova Očinska ljubav je veća od svih naših potreba.

Dragi prijatelji misija, toplo se preporučam u vaše molitve kako bi naše misijsko djelovanje bilo sto plodonosnije.

Nalazimo se u vremenu Došašća pa neka se naše iščekivanje Božića pretvori u rijeku milosti primanja i darivanja kako bi nam svima Božić postao i ostao u srcu poput neizmjerne radosti u ljubavi koja nalazi svoj konačni cilj u Bogu. Bogu, koji je postao dijete da bi nam se približio.

Svima vama dragi prijatelji misija, dragi naši darovatelji, od srca Sretan Božic i blagoslovljena Nova 2019. godina.


Srdačan i topli pozdrav uz preporuke u vaše molitve.

S. Mirjam Filipović

Dienerinnen Christi – Servantes du Christ
Haiti

Ti Marche, za Božić 2018.

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji